kusadasi

Kuşadası'na Nasıl Gidilir

Aydın’ın ilçesi olan Kuşadası İstanbul’a 660, Ankara’ya 666 İzmir’e 95km uzaklıktadır. Bu illerden Kuşadası’na direkt yapılan otobüs seferleri mevcuttur. İzmir’den gidecekseniz .İzmir-Aydın yolunun 65. kilometresinden sonra Selçuk ayrımından itibaren 25 km’lik bir yol izlenerek ulaşılabilir.

Gezilecek Yerler

Kuşadası her bütçeye uygun konaklama seçenekleri ve sahil kesimlerinde bulunan çok sayıda restoranı ile Türk ve dünya mutfağının örneklerini keşfetmek için doğru bir adrestir.

guvercinada

Güvercin Ada

Güvercinada Kuşadası’nın hemen kıyısında bulunur. Geçmişte güvercin başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Güvercinada uzun bir yol ile karaya bağlıdır. Sarp kayalar üzerine kurulmuş Bizans Kalesi ile günbatımının muhteşem buluşması mutlaka görülmelidir.
Kervansaray_4

Kervansaray

Kuşadası İskelesi yakınındadır. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Kurşunlu Han, yani Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı önce kale olarak yaptırılmış, daha sonra han olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kalın ve yüksek duvarların çevrelediği dikdörtgen avlunun etrafında iki katlı, revaklı kapalı mekan vardır. Moloz taş ve devşirme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.

Küçük bir iç kale görünümünde olan kervansaray, en üst kısmı üçgen uçlu, sivri dendanelidir. Geniş avlu etrafında sıralanmış odalar vardır. Çeşitli dönemlerde restorasyon görmüş ve sağlam durumdadır. Kuzeybatı ve güneydoğudaki köşelerde arkadan üst kata çıkan iki merdiveni bulunmaktadır. Kervansaray’ın girişi kuzeyde olup, mermer kapı boşluğu kemerle örülmüştür.

milliparkkusadasi

Milli Park

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar kıyılarda yayılım gösteren neredeyse tüm bitkilerin doğal olarak bir arada görüldüğü botanik bahçesi; yırtıcı kuşları ve vahşi hayvanlarıyla bir dağlık arazi ve onu çevreleyen su altı zenginlikleri, diğer yanda da yüzlerce kuş türünü barındıran, zengin balık çeşitleriyle bir delta ve bütün bunları çevreleyen tarihi ve kültürel zenginliklere sahiptir. Bu zengin ekosistemde 209 kuş türü görülmektedir. Bölge aynı zamanda nesli tehlike altında olan Tepeli Pelikan’ın en önemli kuluçkalama alanlarından biridir. Bunun yanı sıra yine dünya çapında nesli tehlike altında olan Cüce Karabatak da burada barınmaktadır.

Benzersiz biyolojik çeşitliliği nedeniyle Dilek Yarımadası aynı zamanda, Avrupa Konseyi tarafından “Flora Biyogenetik Rezerv Alanı” olarak kabul edilmiştir.

Doğanın tüm renklerinin denizin kristal sularıyla buluştuğu, balıkların yüzerken size eşlik ettiği ve rengarenk fauna ortamına karşı ruhunuzun dinleneceği bu muhteşem doğa harikasını mutlaka görmeniz ve yaşamanız gerekmektedir.

zeus-1

Zeus Mağrası

Kuşadası’nda bulunan bu esrarengiz güzellik doğal yollarla oluşmuş bir mağaradır. Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde bulunur. Mağaraya Zeus isminin, Zeusla ilgili anlatılan öykülerden yola çıkarak verildiği düşünülmektedir. Mağaranın Mitolojik öyküsü ise şöyledir; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon’u kızdırdığında, elindeki üçlü mızrağını kaldırıp dalgaları kabartan ve denizi altüst eden Poseidon’un gazabından kaçıp, bir mağaraya sığınır ve mağaranın adı “Zeus Mağarası” kalır..

kaleici-camii

Kaleiçi Cami

Kuşadası’nın görkemli tek camisidir. Kaleiçi Camii, 1618’de Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa edildi. Kuşadası çarşısının içinde yer alıyor. Kare planı, esas ibadet mekanını büyük bir kubbe örter. İki kademe halinde yükselen beden duvarları, düz silmelerle son bulur. Caminin kuzey cephesindeki Bağdadi stildeki son cemaat yeri, 1830 yılında yapılan onarımdan sonra eklenmiştir.